Unesco schrapt Nationaal Park Salonga van lijst ‘bedreigd Werelderfgoed’ (CongoForum)

KINSHASA – Het Werelderfgoedcomité heeft op maandag 19 juli het Nationaal Park van Salonga geschrapt van de lijst met bedreigd Werelderfgoed. Dat besluit is genomen omdat er verbeteringen zijn vastgesteld in het behoud van het park, aldus een persbericht van Unesco dat Radio Okapi kon inkijken.

“Het comité was verheugd met de verduidelijking van de nationale autoriteiten dat de olieconcessies die de eigendom doorkruisen, ‘van nul en gener waarde zijn’ en dat deze ‘blokken’ van toekomstige veilingen zullen worden uitgesloten. Verder heeft het comité vastgesteld dat het beheer van het park sterk is verbeterd, met name wat betreft de versterking van de maatregelen tegen stroperij”, aldus het comité voor het Werelderfgoed, dat sinds 16 juli online vergadert.

Regelmatig toezicht op de wilde dieren toont aan dat de bonobo-populatie in het nationaal park stabiel blijft ondanks de spanningen uit het verleden en dat de bosolifantenpopulatie zich langzaam begint te herstellen.

Het comité erkent de inspanningen die de nationale autoriteiten, het Unesco-centrum voor Werelderfgoed en de Internationale Unie voor Natuurbehoud (UICN) zich in de loop der jaren hebben getroost om dit belangrijke resultaat te bereiken.

Grootste regenwoudreservaat van Afrika

In 1984 werd het park opgenomen in de Werelderfgoedlijst en in 1999 in de lijst van bedreigd Werelderfgoed. Het is het grootste regenwoudreservaat van Afrika. Het park ligt in het hart van het stroomgebied van de centrale Congo-rivier, is zeer afgelegen en alleen over water bereikbaar.

Het is de thuishaven van vele endemische en bedreigde diersoorten, zoals de bonobo, de congopauw, de bosolifant en Afrikaanse krokodilachtigen zoals de gaviaal.

© CongoForum, 20.07.21 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.